- decembrie 15, 2015
- Posted by: Vasile Iustin
- Category: Articole utile
Sunt animale mici, globulare si cu tepi care impreuna cu rudele lor apropiate, cum ar fi sand dollars si stelele de mare, constituie clasa Echinoidea. Ariciul cu tepii lungi, categorizat a fi un arici “obisnuit”, are simetrie radiala, o gura centrala dedesubt si un anus central pe suprafata superioara. Sunt de obicei negri, desi cateodata pot avea si culoarea alba. Ca si adulti, pot atinge un diametru de 50 cm cu tot cu tepi – acestia pot cauza rani destul de dureroase. Se misca foarte incet, folosind fie tepii lor care pot fi de trei ori mai lungi decat diametrul carapacei lor, fie folosindu-se de picioruse tubulare.
Se gasesc in ape putin adanci pana la 400 m. Se intalnesc pe suprafete cu substrat tare sau moale, la adancime de cateva sute de metri. Acesti arici cu tepii lungi sunt ierbivori care se hranesc cu macro-alge, in acvarii preferand coralina, asa ca daca vrei ca piatra vie sa fie frumos colorata, nu se recomanda un astfel de arici in acvariu. Datorita acestului lucru, pot fi membrii importanti ai “clean up crew” (CUC) -echipajul de curatare al acvariului marin.
Speranta de viata este de aproximativ 5 ani.
Fiti atenti cand atingeti aceasta creatura! Tepii foarte ascutiti pot intra sub piele si pot cauza rani foarte dureroase. Nu vor incerca sa va raneasca decat daca vreti sa ii atingeti, acesta este mecanismul de aparare de pradatori.
Este un lucru cunoscut faptul ca acesti arici sunt mai activi noaptea si multi se ascund in timpul zilei, desi tolereaza si lumina puternica.
Cand cumparati arici de mare, pentru a-i aclimatiza este necesara o perioada mai lunga de timp iar cand il introduceti in acvariu, faceti tot posibilul sa nu vina in contact cu aerul.
Precum marea majoritate a nevertebratelor, acest arici este sensibil la nivel ridicat de nitrati si cupru. Daca este stresat din cauza calitatii proaste a apei, va pierde din tepi.
sursa: aquapedia.ro