- decembrie 15, 2015
- Posted by: Vasile Iustin
- Category: Articole utile
Crevetele Scarlet Skunk Cleaner este considerat “medicul” acvariului marin. Are o relatie de simbioza cu multi pesti si este foarte interesant de urmarit cum, atunci cand un peste se imbolnaveste de o infectie a pielii cum ar fi grisul (ich) de exemplu, se va aseza langa crevete si va astepta cu rabdare sa fie curatat de paraziti! De fapt, acest curatator dibace face o treaba foarte buna in a curata pestii extern nu numai de ectoparaziti (paraziti ce populeaza suprafata corpului) dar si de tesut mort.
Crevetele isi alege un loc in acvariu, de obicei pe un coral iar pestii stiu ca trebuie sa mearga acolo cand vor sa fie curatati. Ei se pozitioneaza pe o directie nefireasca si isi deschid gura pentru a da un indiciu crevetelui ca nu va fi atacat sau mancat, iar acestia dupa primirea semnalului vor incepe operatiunea de curatare. Dupa ce isi termina treaba la exterior, crevetele intra in gura pestelui pentru a ajunge la branhii si a le curata! Oricum ar folosi pestii serviciile crevetelui Scarlet Skunk Cleaner, este usor de observat de ce aceasta creatura pasnica este atat de populara printre acvaristii impatimiti si de ce este considerat de acestia un membru important al “clean up crew” (CUC) – echipei de curatare a acvariului marin.
Cunoscut si sub denumirea de Red Skunk Cleaner datorita perechii distincte de dungi rosii stralucitoare care scot in evidenta linia alba de pe spate, acest crevete naparleste o data la 3-4 saptamani. Prefera sa convietuiasca in grupuri de 2-3 membrii si datorita faptului ca sunt hermafroditi, se vor inmulti foarte usor. La depunerea icrelor veti observa mici oua de culoare verde deschis sub carapacea crevetelui. Larvele insa supravietuiesc foarte greu in captivitate, fiind mancate de pestii si coralii acvariului marin, daca nu sunt crescute intr-un acvariu separat.
Precum celelalte nevertebrate, crevetele Red Skunk este intolerant la niveluri mari de nitrati si cupru si fluctuatii ale parametrilor apei. Aclimatizarea trebuie facuta incet, cu rabdare si se recomanda suplimente de iod pentru a le asigura cresterea.
Sursa: aquapedia.ro