Despre Melci apa sarata – Melc Trochus

Melcul Trochus Stratiform este cautat de toti acvaristii cu diferite niveluri de experienta din motive numeroase. Precum alti membrii ai familiei Trochidae, melcul Trochus este usor de intretinut si un bun colaborator al “clean up crew” (CUC) – echipei de curatare a acvariului marin. Depinzand de specie, acesti melci au piciorul de culoare fie neagra fie crem/bronz. Are o cochilie dungata in forma de piramida sau de varf, de culoare gri pal, care datorita faptul ca melcul se misca foarte incet, Melc Trochuspoate fi acoperita de alge, in general de coralina. Datorita dungilor maro de pe cochilie, acest melc este un element de unicitate pentru sistemul dvs. marin.
Un alt lucru apreciat de acvaristi este usurinta cu care se inmulteste in acvariu. Desi nu exista diferente morfologice intre mascul si femela, acesta se reproduce sexuat prin eliberarea de gameti in apa. Acestia apar ca o substanta alba, tulbure. Dupa ce gametii se unesc, se transforma in larve care se vor instala in substratul acvariului si se vor transforma in melci dupa cateva luni.
Melcul Trochus este foarte potrivit pentru un acvariu marin. Ca o regula generala, se recomanda a se tine 1 melc la 7-12 litri de apa. Spre deosebire de ruda lui apropiata – melcul Tectus, acesta se poate indrepta cand este rasturnat. Melcul Trochus este foarte pasnic si din cauza formei cochiliei este destul de greu de mancat de crabi.
Melcului Trochus cel mai bine ii prieste un acvariu ciclat cu locuri de ascuns ample si spatiu unde sa-si caute hrana. Se hraneste cu alge, cianobacterii si diatomuri de pe piatra vie, substrat si sticla acvariului.
Un lucru interesant despre acest melc este acela ca au capacitatea de a elimina toxine in apa pentru a se apara de pradatori.

sursa: aquapedia.ro