Piatra Vie – Live Rock

Piatra vie este piatra din ocean ce se foloseste in setarea unui acvariu marin impreuna cu nisipul viu. Numele de “piatra vie” duce adesea la confuzii deoarece piatra in sine nu este vie ci compusa din scheletii aragoniti ai coralilor morti si alte organisme calcaroase care in ocean formeaza majoritatea recifului de corali.

Cand este scoasa din ocean, piatra vie este acoperita de coralina si contine o multitudine de organisme marine. Multiplele forme de viata marina micro si macroscopice care se gasesc in piatra ii dau denumirea de “piatra vie”.Piatra vie

In acvaristica, aceasta piatra este foarte apreciata nu doar pentru diversitatea formelor de viata ce le poarta si le aduce in acvariul marin dar si pentru functia de filtru biologic care gazduieste atat bacterii aerobe cat si anaerobe necesare pentru ciclul de nitrogen care proceseaza resturile si deseurile din acvariu.

Piatra vie devine astfel baza principala biologica de denitrificare sau filtrul biologic al acvariului marin. In plus, piatra vie are un efect de stabilizare a chimiei apei, in special la mentinerea constanta a PH-ului prin eliberarea de calciu carbonat. Si nu in ultimul rand, piatra vie, in special, cand este acoperita de multiplele culori ale coralinei, devine un element decorativ central al acvariului si ofera adapost locuitorilor acestuia. Este adesea folosita pentru a construi pesteri, arcade, prelungiri, proieminente si alte structuri in acvariu, lucru cunoscut si sub denumirea de “aquascaping” sau “rockscaping”.

Pentru a-i intelege mai bine scopul intr-un acvariu marin, Charles Delbeek
scrie in articolul “Primul tau acvariu marin”:

“Utilizarea pietrei vii introduce in acvariu numeroase alge, bacterii si mici nevertebrate ce contribuie la calitatea generala a apei acvariului.  Deoarce piatra vie din acvariu contine diferite tipuri de bacterii, alge si corali, deseurile din acvariu precum amoniacul, nitritii si fosfatii sunt eliminate. Amoniacul, nitratii si fosfatii sunt asimilati de alge si corali fotosintetici ce cresc pe si in piatra vie. Amoniacul poate fi rapid transformat in nitrati de bacteriile din si de pe piatra. Acesti nitrati pot fi absorbiti de alge si corali sau pot fi “de-nitrificati” de catre bacteriile din imediata apropiere in bacterii producatoare de nitrati.”

Piatra vie poate fi de diferite tipuri, fiecare fiind numita dupa zona din care provine. O cantitate mare de piatra vie provine din regiunea sud-pacifica, din zone precum Fiji, Tonga si insulele Marshall, cat si din Caraibe. Fiecare are calitatile sale distincte care o fac a fi preferata de anumiti pasionati ai acvaristicii. De exemplu, piatra vie din regiunea Fiji este poroasa si mare iar cea din Tonga este densa si alungita.

Tratarea pietrei vii – (Cured – Uncured Live rock) 

Termenul de “tratare” este folosit pentru a defini procesul de conditionare sau ciclare al pietrei vii in scopul folosirii intr-un acvariu marin.

Piatra vie “cured” este piatra ce a fost deja supusa procesului de curatare de resturi organice moarte si detritus si poate fi introdusa imediat in acvariu cu un pic de grija si consideratie pentru vietatile ce se pot ascunde in piatra. Nu introduceti piatra vie ne-tratata si nu adaugati niciodata o cantitate prea mare de piatra vie intr-un acvariu stabil pentru ca poate duce la dezechilibre chimice.

Timpul necesar pentru a trata piatra vie depinde foarte mult de tipul si marimea acesteia putand dura de la cateva zile pana la cateva luni.

Tipul de piatra vie pe care il achizitionati determina de asemenea metoda de tratare deoarece chiar si cu piatra vie complet ciclata veti avea vietati moarte si o deciclare minora. Acest lucru se datoreaza faptului ca orice adaos la bio-incarcatura acvariului va cauza o crestere a amoniacului.

Instructiuni si recomandari pentru folosirea pietrei vii:

– Daca doriti sa aflati daca piatra vie este tratata sau nu, mirositi-o! Daca miroase urat, de cele mai multe ori nu e tratata.

– Nu supraincarcati sistemul. Chiar si piatra vie tratata de cea mai buna calitate poate sa aiba multe organisme moarte care apar in timpul transportului si al aclimatizarii lor in acvariu. O idee buna ar fi adaugarea de cantitati mici, apoi testarea si re-testarea apei. Cand se stabilizeaza acvariul, mai asteptati putin si apoi treceti la urmatoarea faza adaugand inca putina piatra vie pana ati ajuns la cantitatea dorita.

– Regula standard pentru cata piatra vie se poate folosi este de la minim 0.1 kg pana la maxim 0.2 kg la 1 litru de apa, dar se poate folosi si metoda vizuala – depinzand de densitatea acesteia.

– Inainte de a introduce piatra vie in acvariu, chiar daca aceasta este sau nu tratata, o pre-curatare si pregatire in afara poate creste mult calitatea acestea si ajuta la reducerea cantiatii de organisme moarte. Puteti clati piatra vie intr-o galeata de apa sarata, scuturand-o pentru a indeparta organismele ce se pot afla inauntru, inclusiv cele moarte sau pe moarte (bureti, alge, corali moi, sau orice alceva ce s-a innegrit sau are o pelicula alba) ce pot polua apa. O metoda de pre-curatare sugerata de acvaristi experimentati este asezarea pietrei pe o coala de plastic sau prelata, stropind-o din cand in cand cu o sticla cu pulverizator umpluta cu apa din acvariu in care urmeaza a se introduce piatra. Cel mai des folosita metoda este de a pune piatra vie intr-un container separat, fara lumina (pentru a preveni formarea algelor), incalzit si bine circulat cu pompe de apa sau de valuri si un skimmer de proteine pentru cel putin o luna.

Atunci cand piatra nu mai miroase si testele de amoniac si nitrati sunt normale inseamna ca piatra vie a fost complet tratata.

– Dupa ce piatra vie a fost introdusa in acvariu, tineti-o sub observatie iar daca apar zone negre sau acoperite de o pelicula alba, inlaturati-le deoarece pot altera apa foarte repede.

– Multi acvaristi opteaza pentru ciclarea acvariilor mai degraba cu piatra vie decat animale vii. Aceasta metoda functioneaza foarte bine dar NU folositi piatra vie complet ciclata in acest scop
deoarece in procesul de ciclare al acvariului sunt sanse mari sa va moara o mare parte din vietatile prezente in ea. Puteti incepe un acvariu marin folosind o cantitate mica dar adecvata de piatra uscata care a stat langa piatra vie (base-rock). Odata ce piatra s-a stabilizat si acvariul s-a ciclat, puteti incepe sa adaugati, incet mai multe tipuri de piatra vie.

– Cum aranjati pietrele in acvariu este foarte important. Nu asezati pietrele inghesuite una peste alta deoarce acest lucru poate duce la zone moarte lipsite de circulatiei apei ceea ce poate cauza probleme precum o invazie de alge. Acest lucru reduce de asemenea numarul de locuri unde pestii si nevertebratele se pot ascunde.

– Dupa setarea si ciclarea acvariului, aditivi precum calciu, iod si strontiu ajuta la cresterea algei roz numita coralina si contribuie la sanatatea vietuitoarelor din acvariu.

Sursa: aquapedia.ro