- decembrie 12, 2015
- Posted by: eacvariu.ro
- Category: Articole utile
Skimmer-ul de proteine (zis si Separatorul de proteine) este un echipament folosit cu precadere in acvariile de apa sarata pentru a indeparta resturile organice inainte de a apuca sa se descompuna in compusi de azot (NO2, NO3, NH4). Acesta este singurul mod de a elimina fizic resturile inainte ca acestea sa se descompuna in masa apei si usureaza enorm filtrarea biologica astfel imbunatatind calitatea apei.
Majoritatea separatoarelor de proteine au caracteristici cheie comune: apa ajunge intr-o camera unde este adusa in contact cu coloana de bule fine de aer. Bulele colecteaza resturile (proteine si alte substante) si le ridica in partea de sus unde se formeaza spuma. Spuma se revarsa intr-o cupa colectoare care trebuie curatata periodic. Lichidul obtinut in cupa colectoare are de cele mai multe ori o culoare galben verzuie dar poate fi si maro-gudron sau chiar negru in functie de cat de murdara este apa si cat de multe resturi au fost prinse in spuma.
De urmarit urmatoarele pentru o functionare eficienta:
- Suprafata in care apa interactioneaza cu bulele fine trebuie sa fie mare; Skimmer Acone – Aqua-Medic
- Avut grija ca resturile sa se poata strange in zona de formare a spumei;
- Ca bulele de aer impreuna cu apa si resturile organice sa formeze o spuma;
- Ca spuma trebuie sa se poata revarsa in cupa colectoare;
- Ca apa murdara din cupa colectoare sa fie aruncata;
Skimmerele Cone-Shaped (separatoare de proteine cu partea superioara de forma conica).
Initial un design conceput de Klaus Jensen in 2004, conceptul a fost fondat pe principiul ca un element conic usureaza formarea spumei, deci colectarea proteinelor si rezulta intr-o separare mai eficienta. Cercetarea si compararea acestui model este inca in curs de desfasurare dar recenziile si experientele utilizatorilor sunt, in mare, pozitive. (mai jos poza : Bubble Magus Cone Skimmer 3.5)
Skimmerele mai pot fi clasificate in doua moduri, in functie directia bulelor de aer (in aceeasi directie cu curentul apei sau contra directiei curentulu apei):
- In primul caz bulele de aer sunt introduse pe partea de jos si acestea, ridicandu-se catre suprafata, prind resturile din apa si le ridica catre zona in care se formeaza spuma.
- In al doilea caz, bulele sunt impinse initial de sus in jos intr-un sistem de tevi pentru ca apoi sa se urce tot catre o cupa colectoare. Contactul bulelor cu apa este prelungit si de aceea acest tip de skimming este considerat de unii ca fiind mai eficient.
Separatoarele de proteine asigura o stabilitate chimica acvariului dvs. marin eliminand din apa o mare parte din resturile organice. Un skimmer bun inseamna un acvariu mai curat, mai stabil, mai plin de viata, dar si mai putine schimburi de apa.
Sursa: aquapedia.ro